Citaat van de week

‘The other, the stranger; and it is sufficient that he is, in an especially intense way, existentially something different and alien, so that in the extreme case conflicts with him are possible.’

Carl Schmitt, The concept of the political, 1996, p28

Citaat van de week

Als we ons realiseren dat onrecht het vasten ongeldig maakt en dat het terugwinnen van onze opgeslokte rechten belangrijker is dan duizend buigingen die we tijdens speciale ramadangebeden verrichten, pas dan zullen we het ware begrip van de islam bereiken. Ware islam is democratie.

Democratie is de oplossing.

Alaa Al Aswani, Over Egypte, p234

Hannah Arendt

‘Want de storm die door het denken van Heidegger trekt – zoals de storm die ons na duizenden jaren nog altijd uit het werk van Plato tegenwaait – stemt niet van onze eeuw. Hij komt vanuit het oeroude.’

Citaat van de week

 

Waar de eenzaamheid ophoudt, daar begint de markt; en waar de markt begint, daar begint ook het rumoer der grote toneelspelers en het zoemen der giftige vliegen.

Friedrich Nietzsche, Aldus sprak Zarathoestra, p54

Citaat van de week ()

Achter dit alles was de mens aan het werk, alleen was die uitwerking vaak zo immens dat hij zichzelf er niet meer in herkende. En toch waren deze nachten in de woestenij, door het flitsen van schichten omlijst en het onduidelijke schijnsel van lichtkogels bestraald, een getrouwe afspiegeling van zijn ziel.

(Ernst Jünger Luitenant Sturm, p25)

Citaat van de week (26)

Spontaneity and the ‘let it go’ attitude of indulging in excessive freedoms belong to those who have the means to afford it – those who have nothing, have only their discipline.

Slavoj Žižek, in het nawoord van The Politics of Aestetics. p78