Ik hou van Putin

Oooh Heerlijk. Ik hou écht van Putin. Telkens als je hem weer vergeten bent, doet hij iets geniaals.
Terwijl wij lekker bezig zijn met het opzetten van ‘welkomswinkels’ (contradictio in terminis?) met onze oude truien en vol trots kijken naar hoe onze kinderen tekeningen maken voor de vluchtelingen . Ik hoorde zelfs het woord ‘verrijking’ na ruim een decennium weer afgestoft worden (‘kijk eens wat een rijkdom aan nieuwe culturen, nieuwe gebruiken je erbij krijgt’)).
Kortom: terwijl wij lekker aan het trutten waren…. deed Putin iets dat even verrassend als geniaal is: Hij strijdt in Syrië!

Het is nog niet officieel toegegeven, maar hij bewapend het Syrisch bevrijdingsleger al maanden, en is waarschijnlijk na de Krim (heeft niemand het over, want geen kind heeft er een tekening aan gewijd) gewoon doorgerold naar Syrië. Briljante move van Putin.
En laten we eerlijk zijn: wij hadden er ALLEMAAL niet aan gedacht!! Want zo denken wij gewoon niet.
Een grote hele verrassing dus, van die charismatische Vladimir uit Moskou.

Vooralsnog lijkt de onderhavige regio in handen van mensen die ongeveer diametraal tegenovergesteld (maar even oprecht) zijn in hun interesse in ‘Het Westen’ als George W. Bush was in zijn culturele belangstelling in het Midden-Oosten.
Beide groepen zien de overkant als ”wingewest’. Saoudi-Arabie biedt alvast (kosteloos!) aan de moskeeën te bouwen, om het ruimhartig gebaar van de Europeanen, te faciliteren met wat Wahabisme voor de zieltjes van al die nieuwe Europese stemgerechtigden. (Wees eerlijk, ook dát is een enorme verrassing van die gekke Saoudi’s. We dénken er gewoon niet aan)

Zo bont als Bush het ooit maakte, ja dát durft Putin natuurlijk ook niet, (wie durft dat nou?) maar nu Amerika even bezig is met de verkiezingen (en ook wat oorlogsmoe is geworden na decennia van oorlog), en in Europa de politieke filosofen, huisvrouwen, en BNérs zich wijden aan welkomstapplaus, fotokritiek en morele introspectie ligt er momentum voor Putin die écht lekker bezig is in deze fase van zijn carriere. Een mooie kans om te doen wat elke 19e eeuwse (en 20e eeuwse) Europese politicus zou denken; Beter een goede buur dan een gestoorde vijand aan de grens.

Je kunt natuurlijk denken: welnee, dáár gaan wij niet over. Dat is meer iets voor die mensen zelf. Kom op, ik ben kosmopoliet, geen koloniaal. Wij moeten onze cultuur niet opleggen aan anderen. En dan laat je de regio aan Rusland, Saoudi-Arabië, Iran of welke supermacht dan ook om de politieke landkaart naar vermogen te beïnvloeden.

Je kunt natuurlijk ook héél even over de kindertekeningen heenkijken. De politieke stemming niet laten afhangen van één foto en even verder dan onze winkeltjes denken En misschien zelfs heel even een langetermijnvisie proberen in te denken.
Zou het dán slim zijn wat we nu doen? Of zelfs: hoe wij nu praten?

Nederlands op zijn smalst: Wat schattige jonge vrouwen op televisie die ooit vluchtten maar nu iets studeren (knap!), een seniele historicus die vertelt dat er in de 15e eeuw ook heel wat immigranten in Nederland waren (zo kon je een ‘paspoort voor de hemel kopen’ luidde het argument  destijds (tolerant!!)). Dan nog een aangrijpende ‘portret’ van een BNer die met een vluchteling praat en De Drie J’s zingen een liedje.
En iedereen is weer gerustgesteld. De feministen, de intellectuelen, de kritische VVD-stemmer, de BN’ers zelf en de huisvrouwen weten weer: wij zijn wakker!
Lekker bezig.
Ik vind het goed.
Van mij krijgt het – mits netjes beargumenteerd – een voldoende.
Het is tenslotte tóch een gedachte.
Hup Holland!

Maar ik vond 2Mavo vandaag van méér politiek realisme getuigen.
Die zeiden: Leid dat leger van 800.000 mensen op, en laat ze vechten voor hun eigen land!
Maar ik laat niemand zitten die zijn best heeft gedaan.